Duurzaamheid

Duurzame smartphones

Het is belangrijk om te weten hoe je als consument een smartphone duurzaam kunt gebruiken. 

Enkele definities van duurzaam: 

  • Lang durend 

  • Weinig aan slijtage of bederf onderhevig 

  • Het milieu weinig belastend

Dit betekent dat niet alleen de fabrikant iets aan duurzaamheid kan doen, maar ook je als consument kan hier iets in betekenen. Omdat smartphones gebruiksobjecten zijn zullen ze op een dag slijten. Hieronder behandelen we punten waarop consumenten kunnen letten om te zorgen dat de smartphones die ze gebruiken duurzaam zijn.

Duurzame smartphones en je gebruik

De eerste stap om te zorgen dat smartphone gebruik duurzaam is je eigen gebruik. Ongeacht welke smartphone je gebruikt, je kunt altijd iets doen om het apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan. De voordelen van netjes met je smartphone omgaan zijn:

  • Minder kans op ongelukken dus ook minder kans op defecten

  • Als er geen schade is, zijn er geen vervangende materialen nodig

  • Het gebruik maken van een duurzaam hoesje en screenprotector draagt bij aan duurzaamheid van de smartphone

De impact van je software en hardware keuzes op duurzaamheid

Ook de hardware en software keuzes die je maakt hebben een impact op de duurzaamheid van je smartphone gebruik. Als je een smartphone voor de lange termijn wilt gebruiken kies dan een model waar je over enkele jaren nog tevreden mee bent. Het is daarom belangrijk om te weten wat je over een aantal jaar nog goed moet vinden aan het product. Is dat camerakwaliteit? Snelheid van de processor? Software dat lang mee gaat? De kwaliteit van het display? Smartphones met een IP rating kunnen tegen stof en/of water. Dit bevordert ook de duurzaamheid van een toestel. Als je weet wat je zoekt, kun je een betere keuze maken en gebruik maken van een product die bij je past voor de lange termijn.

Duurzaamheid en de fabrikant

Fabrikanten hebben de macht om duurzaamheid van hun producten te beïnvloeden. Ze kiezen zelf de materialen uit waarmee de devices gemaakt worden en de leveranciers. De gekozen materialen van de fabrikanten kunnen uit tactische overwegingen gekozen worden. Veel smartphone fabrikanten gebruiken hergebruikte materialen. Niet ieder merk is transparant over het gehele proces.

Fairphone is een van de duurzaame smartphone fabrikanten op de markt. Ze recyclen e-waste bij iedere verkoop. Fairphone maakt het ook mogelijk om hun smartphones zelf te repareren. Dit maakt het laagdrempelig voor consumenten om hun Fairphone te blijven gebruiken. 

 

Duurzaamheid en reparaties

In plaats van een nieuwe smartphone te kopen bij een defect kun je het ook laten repareren. Veel defecten zijn goed repareerbaar. Het is zonde om meteen een nieuwe smartphone te kopen. Want ook hier kan een defect voorkomen dat een reparatie vereist. Het laten maken van een smartphone heeft een minder negatief effect op het milieu. 

Duurzaamheid: gebruikte smartphones inleveren

Als consument kun je bijdragen aan de duurzaamheid. Smartphones die je niet meer gebruikt kunnen nog van waarde zijn. Niet alleen in de vorm van geld maar ook voor andere consumenten in en bedrijven. Organisaties kunnen je smartphone controleren en/of repareren. 

Smartphones kun je inleveren op diverse punten in Nederland. Afhankelijk van de aanbieder kan het ook online.

Er zijn diverse partijen die gratis jouw smartphone een tweede leven geven of recyclen.

Biedt je smartphone gratis aan via:

  • Cliniclowns

  • Wecycle

  • Of bij de aanschaf van een nieuwe smartphone (met abonnement + provider geeft) de aanbieder aan wat de mogelijkheden zijn

 
Jouw selectie:
 productproducten