Apple iPhone SE series

De iPhones uit de SE series zijn de gunstigst geprijsde smartphones van Apple. De iPhone SE modellen zijn volwaardige iPhones, maar zijn minder uitgebreid als de reguliere iPhone modellen. Met reguliere iPhone modellen wordt bedoeld een model uit de iPhone 13 of iPhone 14 series. De SE staat voor Special Edition en kan gezien worden als een afgeslankte verse van een iPhone. Een iPhone SE gebruik je als je wilt genieten van het iOS besturingssysteem maar niet de nieuwste features op een iPhone zoekt. Op de achterkant van een iPhone SE zit bijvoorbeeld niet een uitgebreide (Pro) camera, er is geen ProMotion technologie aanwezig en er is bijvoorbeeld minder werkgeheugen om te multitasken. Wel zijn de iPhone SE’s voorzien van de high-end door Apple ontworpen processoren die je terug ziet bij de reguliere iPhones. 

 

Je kiest een iPhone op basis van deze specificaties:

  • Processor: snel of sneller

  • 4G/5G

  • Intern geheugen

  • Kleur

iPhone SE series: de prestaties

De iPhone SE’s maken gebruik van high-end processoren. Deze processoren zijn vaak bekend van de gebruikelijke iPhones. De iPhone SE uit 2020 gebruikt dezelfde Apple A13-Bionic-chip die eerder werd gebruikt in de iPhone 11 series. De iPhone 2022 gebruikt dezelfde Apple A15 Bionic-chip uit de iPhone 13 series (2021). Met een iPhone SE kun je dus genieten van een hoge snelheid.

De voordelen van een snellere en/of nieuwere processor biedt meer mogelijkheden. Zo kan het bijvoorbeeld ook betere camera prestaties leveren, maar ook heeft de smartphone ook langer iOS updates.

Naast snelheid, is het ook belangrijk dat je kunt multitasken. Het werkgeheugen zorgt ervoor dat een iPhone SE data op het intern geheugen snel kan inladen, maar ook dat het iOS besturingssysteem soepel blijft draaien. Meer werkgeheugen zorgt ervoor dat de iPhone soepeler blijft draaien.

Apple communiceert niets over de hoeveel werkgeheugen van de iPhone SE’s. De informatie komt van betrouwbare bronnen.

Niet iedere iPhone SE is voorzien van 5G. Dit betekent dat je alleen gebruik kunt maken van de iPhone op het 4G netwerk. De iPhone SE 2022 (en volgende modellen) ondersteunen wel 5G. Dit maakt de iPhone toekomstbestendiger. Met 5G heb je snellere up- en download snelheden en daarnaast heb je ook betere dekking. In drukke gebieden heb je dus een beter bereik.

In de iPhone SE series kun je modellen vinden met minimaal 64 GB, maar ook met 128 GB en maximaal 256 GB intern geheugen. Zorg ervoor dat je voldoende intern geheugen kiest bij de aanschaf van het toestel. 

De iPhone SE modellen hebben een eSIM en nano-sim optie. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van twee simkaarten. De nano-sim is fysiek en de eSIM is digitaal.

intern geheugen

Processor

4G en 5G netwerk

iPhone SE series: de camera

De iPhone SE modellen zijn enkel voorzien van een voorcamera voor de selfies en op de achterkant een groothoeklens voor de algemene foto’s. Zoals eerder aangegeven, de iPhone SE is een afgeslankte versie van de iPhone dus de toestelen hebben geen ultragroothoeklens of telezoomlens. Wel zijn de modellen voorzien van een OIS. Dit voorkomt dat je bewogen beelden opneemt. Ook is er geen optische zoom op het toestel. Wel kun je digitaal zoomen.

Alle iPhone SE’s kunnen snelladen. In een korte periode is de iPhone SE voorzien van een redelijk batterij percentage. Bijvoorbeeld: in 30 minuten is 50% van de batterij opgeladen wanneer de batterij leeg is. Ook zijn er mogelijkheden om de iPhone SE’s draadloos te opladen met een Qi oplader.  De batterijprestaties zijn ook verbeterd, in het overzicht kun je de batterijduur van de verschillende iPhone SE’s zien.

De iPhone SE’s staan bekend om hun kleine Retina display. De iPhones met een 4.7 inch display zijn redelijk compact. Door de jaren heen is er geen ander formaat gekozen. Het display type dat gebruikt wordt is LCD met IPS technologie. In tegenstelling tot de iPones van de iPhone 13 en Phone 14 series maken de iPhone SE’s geen gebruik van een Ceramic Shield.

De display resolute is HD. Dit is relatief laag, er zijn namelijk hogere resoluties zoals FHD+, QHD+ en 4K. Aangezien het display relatief klein is zien de beelden er prima uit. De pixels worden namelijk weergeven op een klein oppervlak. Er is geen ProMotion technologie met 120 Hz, het display werkt op een doorsnee 60 Hz.

Kleur