Nieuwe smartphone, maar niet de modernste hardware

Nieuwe smartphone, maar niet de modernste hardware

16-11-2023 | 09:00

Bij de aanschaf van nieuwe smartphones heb je niet per se de nieuwste hardware. 

Is dit erg? We leggen het kort uit. De voorbeelden zijn puur ter illustratie.

Bij de lancering van de Apple iPhone 14 series bleek dat de iPhone 14 en 14 Plus dezelfde processor te hebben als die van een jaar eerder uitgebrachte iPhone 13. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max hadden de nieuwste processor van dat moment. De processor biedt genoeg rekenkracht voor de gemiddelde consument, ook gaat de processor jarenlang mee. Deze trend zien we ook bij de iPhone 15 series. Niet de nieuwste processor is eigenlijk geen obstakel.

Als consument kun je kijken welke onderdelen wel vernieuwd zijn. Vaak is een high-end processor te zwaar voor de gemiddelde gebruiker. Het maximale halen ze er niet uit.

Bij Android smartphones worden toestellen verkocht met middenklasse klasse processoren die al langer op de markt zijn. Dit voor een gunstige prijs. De consument heeft niet de nieuwste hardware, mogelijk wel van een hogere klasse met deze reden ook voor een gunstige prijs. 

Een ander voorbeeld van niet de modernste hardware hebben is dat in de Samsung Galaxy A series gebruik wordt gemaakt van Gorilla Glass 5 op de displays. Dit terwijl er al nieuwere Gorilla Glass op de markt is. In de Samsung Galaxy S series wordt altijd de nieuwste Gorilla Glass gebruikt als het beschikbaar is. Nog steeds hebben Galaxy A gebruikers profijt van de display feature.

Als je op zoek bent naar de nieuwste hardware heb je natuurlijk de keuze om daarvoor te kiezen. Snel zul je erachter komen dat niet elk onderdeel vernieuwd wordt. Regelmatig wordt er ook gebruik gemaakt van displays die al eerder op de markt zijn, hetzelfde geld ook voor camera onderdelen, processoren zoals eerder genoemd, maar ook de batterijmogelijkheden blijven regelmatig hangen op hetzelfde niveau.

Als er hardware in de smartphone zit die niet het modernst is, betekent het dat de kosten van het toestel lager kunnen zijn. Dit is ten gunste voor de koper. Uiteraard kun je toestellen kiezen die de beste hardware bieden. 

 

Recente posts