Xiaomi series

De Xiaomi series bestaat uit de snelle middenklasse en flagship smartphones van Xiaomi. Voorheen werden de Xiaomi’s ook Xiaomi Mi series genoemd, dus deze modellen worden ook gevonden op deze pagina zolang ze actueel zijn. Tussen de modellen zijn er verschillende benamingen zoals een Xiaomi: Lite, Pro en Ultra en daarnaast kan er ook nog een T voor staan. Het is voor de hand liggend dat de Lite versie een afgeslankte versie is van een standaard Xiaomi model. De Pro en Ultra zoals de naam al doen vermoeden zijn krachtige Xiaomi’s. Xiaomi heeft van de Xiaomi series dan ook nog een T series. De T series, zijn navolgend van de gewone series. Bijvoorbeeld Xiaomi 12 Pro heeft een opvolger Xiaomi 12 T Pro. De T versies zijn betaalbaarder.

Bij het kiezen van een smartphone uit de Xiaomi series zijn de volgende punten het belangrijkst:

  • Processorklasse

  • Intern geheugen

  • Displayformaat

  • Camera OIS (stabilisator)

  • Kleur

Xiaomi series processorklasse

De smartphones in de Xiaomi series de bovenste laag van de klasse. De Xiaomi’s draaien op snelle mid-range en flagship processoren. De snelle middenklasse zijn snel, wil je tot het uiterste snelheid gaan, ga dan voor de voor de modellen met een high-end processor. Een voordeel van een high-end processor is dat het onder andere voordelen kan bieden in andere specificaties zoals de camera. Voor een hoge foto en videokwaliteit is eenmaal rekenkracht nodig.

Processorklasse

Xiaomi Series: werkgeheugen

De Xiaomi series hebben snelle en de snelste smartphones. De modellen hebben ruim voldoende om het Android besturingssysteem soepel te laten draaien. Wil je naast snelheid ook veel applicaties open hebben staan of je wilt snel wisselen tussen applicaties? Zorg dat je dan voldoende werkgeheugen hebt. Als het toestel Android updates in de toekomst krijgt kan meer werkgeheugen ook bevorderen aan bij de soepelheid van het systeem.

Werkgeheugen

Xiaomi Series: intern geheugen

Zorg dat er voldoende intern geheugen aanwezig is bij de aanschaf van een nieuwe Xiaomi. Het voordeel van de modellen binnen de Xiaomi Series is dat ze minimaal 128 GB intern geheugen hebben. Er zijn ook modellen die met minimaal 256 GB worden geleverd. De modellen in de Xiaomi series ondersteunen geen geheugenkaarten.

Intern geheugen

Xiaomi series display resolutie

In de Xiaomi’s series hebben alle modellen minimaal een FHD+ display. Dit is een hoge resolutie en dat is prima voor ieder display formaat. Dit is ook logisch omdat het de hogere klasse zijn van Xiaomi. Een enkel model heeft een QHD+ display resolutie. Deze resolutie is een stuk hoger dan een FHD+ resolutie, dit betekent dat er meer pixels op een oppervlakte zitten. Je zult meer detail op het display zien, Xiaomi smartphones met een QHD+ display hebben haarscherp beeld.

Display resolutie

Xiaomi series: het display formaat

De displayformaten in de Xiaomi series zijn uiteenlopend. Van relatief klein voor een Android smartphone, tot echt groot richting de 7 inch. Omdat je meerderdeel van de smartphone gebruikt via het display is het belangrijk om een display te kiezen die bij je past.

Display formaat

Xiaomi series display verversingssnelheid

De verversingssnelheden in de Xiaomi series liggen relatief hoog. Een standaard display heeft een 60 Hz paneel, in de Xiaomi series ligt het bij minimaal 90 Hz en gemiddeld wel op 120 Hz. Dit betekent dat alle details vaker bewegen op het display, zodat de beelden vloeiender ogen. Meer Hz oogt fijner, uiteraard heeft het schermtype en resolutie hier ook mee te maken. 

hz

Enige optie beschikbaar: 120 Hz

Xiaomi smartphones met HDR displays

In de Xiaomi series vind je ook veel modellen met een HDR display. Modellen met een HDR display kunnen hogere helderheid bereiken, maar ook betere kleuren en mooier contrast weergeven. Dit zie je terug bij HDR content. Dit is iets wat je zelf kunt maken met je Xiaomi toestel maar ook via verschillende bronnen kun je dit zien. YouTube, Netflix, Amazon Prime bieden namelijk diverse films en series in HDR content aan.

HDR display

Xiaomi series: batterij snelladen

De modellen van de Xiaomi series kunnen allemaal snelladen, waarvan een paar modellen razendsnel kunnen opladen. Snelladen zorgt ervoor dat de batterij (wanneer het bijvoorbeeld leeg is) in een korte periode een flink percentage batterij heeft. Maar ook wanneer je de batterij volledig wilt opladen. Sommige modellen hebben ongeveer een kwartier nodig om lege batterij volledig op te laden. De Xiaomi’s die meer watt (W) ondersteunen kunnen sneller opladen.

Snellaadvermogen

Xiaomi series: de modellen die draadloos kunnen opladen

Er zijn ook Xiaomi’s die draadloos kunnen opladen, dit vind je voornamelijk in de Xiaomi series. Je hoeft dus geen kabel in de smartphone te steken en je houdt de USB-C poort over. Dit betekent geen gedoe met kabels. Je plaatst de smartphone makkelijk op een QI adapter. Net als bij bekabeld opladen zit er een verschil in de snelheid van het opladen. Er zijn ook Xiaomi’s die snel-draadloos opladen ondersteunen. In een vrij korte periode zijn de batterijen dan opgeladen.

Draadloos opladen

Xiaomi series: omgekeerd draadloos opladen

Devices die draadloos opladen ondersteunen kun je ook opladen met omgekeerd draadloos opladen. Denk aan andere smartphones, draadloze oordopjes, maar ook smartwatches. Je kunt dus de energie van je Xiaomi smartphone delen met een ander device die het nodig heeft.

Omgekeerd draadloos opladen

In de Xiaomi series vind je de modellen met de betere en beste camera’s. We behandelen niet de groothoeklens en selfielens omdat die standaard op alle modellen zitten. 

Xiaomi series: de modellen met een OIS

Als je de beste beelden wilt vastleggen in de vorm van foto of video met een Xiaomi, kies dan een model met een OIS.  Een OIS voorkomt dat het opgenomen beeld er bewogen uitziet. Daarnaast helpt een OIS ook bij het vastleggen van beelden met weinig licht. Een OIS is wel onmisbaar voor een high-end camera.

OIS

Xiaomi series: de modellen met een telezoomlens

Het kan verbluffend zijn dat er diverse cameralenzen op de achterkant zitten van een Xiaomi smartphone. Om betere foto’s te maken is een telezoomlens geadviseerd. Hiermee kun je zoomen zonder kwaliteitsverlies. Zonder deze lens gaat de foto en videokwaliteit verloren.

Telezoomlens

Xiaomi series: smartphones met een ultragroothoeklens

Net als de hoofdcamera op de achterkant zitten op vrijwel alle modellen in de Xiaomi series een ultragroothoeklens. Deze lens is ideaal om landschappen en architectuur mee vast te leggen.

Xiaomi series: smartphones met fysieke macrolens

Diverse Xiaomi smartphones hebben een macrolens. Hiermee kun je foto's maken van kleine objecten. Dit is handig als je een foto wilt maken van een klein object zoals een oorbel, postzegel, textuur of schade. Een groothoeklens kan vaak objecten van dichtbij niet goed scherpstellen. Een macrolens laat alle details zien die je verwacht van een cameralens die dicht op het object zit. Het kan ook zo zijn dat de modellen een telemacrolens hebben. Een telemacrolens zorgt ervoor dat je nog verder kunt inzoomen dan dat een macrolens doet.