Wat is goedkoper? Een smartphone met abonnement of los toestel met sim-only?

Wat is goedkoper? Een smartphone met abonnement of los toestel met sim-only?

24-02-2024 | 08:00

Wat is goedkoper? Een smartphone met abonnement of los toestel met sim-only?

Of een smartphone met abonnement goedkoper is dan een los toestel met een sim-only hangt af van een paar dingen. Het is belangrijk om het volgende na te lopen. 

Een grote invloed in dit onderwerp zijn aanbiedingen. Een aanbieding zorgt ervoor dat de smartphone of abonnementskosten in prijs zal zakken. Niet alle retailers en providers bieden aanbiedingen tegelijkertijd aan voor hun services waardoor er verschillen in prijs continue zullen ontstaan.

Los toestel

Een los toestel is een smartphone die je koopt zonder abonnement. Dit kun je kopen bij diverse retailers en betaal je vaak in een keer. Providers bieden mogelijk ook los smartphones aan. Nieuwe en oude smartphones kunnen in de aanbieding komen. 

Smartphone met abonnement

Een smartphone met abonnement betaal je het toestel (deels) in termijnen of direct. Dit doe je bij de provider of retailer die abonnementen aanbiedt. Bovenop de kosten van de smartphone betaal je ook nog eens abonnementskosten voor de belminuten/sms en databundel. Na de looptijd van het contract betaal je maandelijks voor de abonnementskosten en geen toestelkosten.

Sim-only abonnement

Bij een sim-only abonnement betaal je alleen de abonnementskosten van de minuten/sms en databundel. Je betaalt dus niet voor een toestel. Sim-only abonnementen kun je verkrijgen bij providers maar ook retailers. 

De toestelprijs vergelijken met of zonder abonnement

Het belangrijkste om te vergelijken is: De toestelprijs van een los toestel en de toestelprijs van een smartphone met abonnement. Omdat er heel veel smartphone aanbieders zijn kunnen namelijk de hoogste en laagste prijs flink uit elkaar liggen. Dit kan soms honderden euro’s schelen. Bij smartphones met een abonnement kan de provider korting geven op het toestel. Of het toestel kan ook hoog van prijs zijn. De prijzen kunnen ook tussen deze twee uiterste zitten. Hetzelfde geld bij een los toestel. De smartphone kan hoog van prijs zijn of extreem gezakt. Zoek de smartphone op in de vergelijker of maak gebruik van een van de keuzehulpen en vergelijk de laagste prijs van de smartphone met of zonder abonnement.

De maandelijkse (sim-only) abonnementskosten vergelijken 

Bij een smartphone met abonnement of sim-only abonnement betaal je maandelijks abonnementskosten. De abonnementskosten die je per maand maakt, kun je ook met elkaar vergelijken. Vergelijk de toestelkosten van een smartphone met abonnement en een los toestel. Vergelijk ook de toestelkosten van een smartphone met abonnement en een sim-only. Je kunt verschillende maandprijzen met elkaar vergelijken en een berekening maken wat het goedkoopst is. Uiteraard is het wel belangrijk om een abonnement te kiezen die passend is bij je gebruik.

Conclusie

Het zijn redelijk wat prijzen die je met elkaar kunt vergelijken. 

Op deze website zie je dubbele prijzen staan bij de smartphones op diverse plekken. Dit is de laagste prijs voor een los toestel en de laagste prijs voor één toestel in combinatie met een abonnement. Dit maakt het makkelijk om te ontdekken of een smartphone echt goedkoper is met abonnement of niet. De maandelijkse abonnementskosten is de volgende stap waar je naar kunt kijken. Sim-only providers kunnen namelijk goedkoper zijn dan providers die smartphones met abonnement aanbieden. 

De laatste stap is om te kijken of de abonnementskosten goedkoper is dan alleen sim-only abonnementskosten.

Wat wordt bedoeld met sim-only?

Een sim-only abonnement is een abonnement voor je smartphone die bestaat uit belminuten en sms en/of databundel. Bij een sim-only abonnement betaal je geen toestelkosten. Je betaalt maandelijks een bedrag om verbonden te zijn. 

Mijn abonnement is afgelopen. Wat nu?

Als je een smartphone met abonnement hebt of een sim-only abonnement hebt dan verloopt het contract na een of twee jaar. Dit wordt stilzwijgend verlengt waar je alleen betaalt voor de belminuten en sms en/of databundel. Je kunt dan nog een keer een abonnement met telefoon aansluiten of verder gaan met een sim-only abonnement. 

Kan ik zomaar overstappen van provider?

Je kunt 120 dagen / 4 maanden voordat je huidige contract afloopt overstappen van provider.

Is een telefoon met abonnement goedkoper?

In het algemeen is een smartphone met abonnement goedkoper. Soms gaat het om enkele euro's en soms honderden.

Dit is afhankelijk van wat de prijs van een los toestel is op het moment. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat je aan toestelkosten betaald bij het abonnement. Providers kunnen namelijk korting op het toestel geven. Vergelijk dit met elkaar en dan zie je of een telefoon met abonnement goedkoper is of niet. 

Op de website zie je dubbele prijzen staan, een voor als je een los bedrag betaald en het ander bedrag is voor als je de smartphone combineert met een abonnement. 

Als de producten niet op de pagina staan, kun je in de vergelijker heel snel alle producten vinden.

 
Wat zijn de voordelen van een smartphone met abonnement?

Smartphones kun je los kopen of combineren met een abonnement. Enkele voordelen zijn:

  • De provider geeft mogelijk korting op de smartphone
  • Je krijgt korting op je abonnement
  • Je kunt de smartphone in een keer betalen en je krijgt mogelijk korting op het toestel
  • Je kunt (deels) in termijnen betalen, dan ben je niet al geld in een keer kwijt

Nadeel:

  • In een slechte situatie ben je duurder uit met een abonnement (bekijk alle actuele deals in het blog)
 

Recente posts